Organ 21. stoletja – črevo

 


Zdravo črevo zagotavlja veliko več kot le dobro prebavo. Ko se boste zavedali vloge in pomena zdravja črevesja, boste razumeli, zakaj metuljčki v trebuhu ustvarjajo dober občutek in zakaj močna čustva, kot so strah, razburjenje ali stres, vplivajo na nastanek različnih neprijetnih občutkov. V zadnjih letih so znanstvene raziskave razkrile pozitiven pomen črevesja in njen zapleteni ekološki sistem na zdravje. Nekoč so domnevali, da je črevo dolgočasna prebavna cev, danes pa se zaradi velikega števila študij pojavlja nova, kompleksnejša podoba črevesja, ki vključuje pomen in stabilnost črevesne mikroflore ter kot izvor nastanka bolezni.

 

 

V črevesju je vojska mikroorganizmov, ki sestavlja kar 80 % našega imunskega sistema. Imunološki organ črevo je imunološki center, v katerem se izvaja njegovo usposabljanje, tako da lahko mikroorganizmi razlikujejo med prijaznimi in sovražnimi potencialnimi napadalci.

Poleg tega je v črevesju 100 milijonov živčnih celic. 90 % hormona sreče se proizvaja tukaj –serotonina, zato ne govorimo zaman o naših trebušnih možganih, ker je naše črevo neposredno povezano z možgani in tako neposredno vpliva na naše duševno ravnovesje.


Vseživljenjsko partnerstvo


V našem črevesju, popolnoma naravno, živi 100 milijard koristnih črevesnih bakterij, imenovanih črevesna flora (intestinalna mikrobiota). V povezavi s črevesno sluznico ta kompleksen ekološki črevesni sistem vsak dan skrbi za naše zdravje. Več o posameznih ravneh tega sistema boste našli na povezavi Zaščitne ravni črevesja.


Zdravo črevo – center zdravja in občutek udobja


Naše črevo je ključ do dobrega počutja in je dober koordinator omrežja. Prenese vse pomembne informacije o stanju krvi in stanju limfnega obtoka v različne sisteme našega telesa. Ravnovesje črevesnega ekosistema je bistvenega pomena za učinkovito delovanje imunskega sistema, nadzora vnetja, hormonskega in duševnega ravnovesja, zdrave kože, dnevne modulacije metabolizma in splošno zdravje prebavil.


Kaj lahko poruši občutljivo črevesno revnotežje?


Tudi najmanjše spremembe našega življenjskega sloga lahko vplivajo na zapleten, vendar natančno določen notranji ekološki sistem. Na žalost številni vplivi sodobnega načina življenja neposredno prispevajo k nezdravi črevesni flori in vključujejo naslednje dejavnike tveganja:

 

 

Kaj lahko moti občutljivo črevesno ravnotežje?


Tudi najmanjše spremembe našega življenjskega sloga lahko vplivajo na zapleten, vendar natančno prilagojen notranji ekološki sistem.

 

 

 

Vidi:
https://nutrimmun.de/de/anwendungsbereiche/gesundheitsorgan-darm/
https://www.zentrum-der-gesundheit.de/darmflora-immunsystem-ia.html

 

Top