Črevesna sluznica (intestinalna mukoza) je pomembna fizična ovira, ki ščiti našo notranjost pred vplivom zunanjega sveta. Poleg sluznice nosa in pljuč črevo predstavlja največjo površino v telesu, ki je neverjetno velika – 400 m2.

 

Kakšno pomembno funkcijo ima črevesna sluznica v našem sistemu in kako vpliva na naše zdravje?

 

Z drugo stopnjo zaščite črevesna sluz skupaj s slojem sluzi opravlja številne pomembne naloge:

  

 

Firewall – požarni zid za selektivni transport makromolekul


Še ena izjemno pomembna funkcija tega organa je njegova sposobnost uravnavanja transporta makromolekul, ki jih vključujemo absorpacija hranil, elektrolitov in homeostaz vode. Sluznica nam s svojo ogromno površino, ki je več kot 400 m2, omogoča optimalno oskrbo. Sluznica črevesja nas ščiti tako, da s pomočjo protiteles uničuje ali nevtralizira antigene – neznane snovi, ki so škodljive za naš organizem, pa naj gre za bakterije, toksine ali za kaj drugega.

 

Pri zdravi sluznici črevesnega trakta se celice nahajajo gosto druga poleg druge. Povezane so s posebnimi trdnimi vezmi, tight junctions, da bi bile kar najbolj nepropustne. Trdni spoji kot varuhi podpirajo celice sluznice in selektivno omejujejo transport med epitelnimi celicami.

 

Nekateri imunski ali nevronski signali vplivajo na epitelno pregrado s tesnimi medceličnimi vezmi ter uravnavajo ravnotežje med toleranco in imunostjo do tujih antigenov.


Proizvodnja sluzi – zelo koristne sluzi

 

Sluz kot netopljiv sluzast sloj prekriva epitelij črevesja ter ščiti sluznico pred kemičnimi, encimskimi in mehanskimi poškodbami. Zato je zdrava črevesna sluznica popolnoma prekrita z debelo plastjo sluzi.

 

Kronične vnetne črevesne bolezni so pogosto spremljane z zmanjšano plastjo sluzi.

 

Ustvarjanje antibiotikov v lastnem telesu


Iz različnih celic črevesne sluznice lahko izdelamo antibiotike v svojem telesu, tako imenovane defenzine. Defenzorji se štejejo v orožje nespecifičnega imunskega sistema in zavirajo klice, ki povzročajo bolezni.

 

Iz različnih celic črevesne sluznice lahko izdelamo antibiotike v svojem telesu, tako imenovane defenzine. Defenzorji se štejejo v orožje nespecifičnega imunskega sistema in zavirajo klice, ki povzročajo bolezni.

Naše celice črevesne sluznice so popolnoma pomlajene v treh dneh. Nekatere celice se spremenijo že po 36 urah. Da bi SE ta velik učinek spremembe snovi lahko brezhibno odvijal, so za našo sluznico potrebna posebna mikrohranila, ki so zelo pomembna za proces regeneracije. V primarna mikrohranila se vštevajo: cink, vitamin A, vitamina B 2 in B 12, biotin in niacin.

 

Aminokislina L-glutamin je ključna sestavina za vzdrževanje zdrave sluznične membrane. Tanko črevo je največji porabnik glutamina. Enterociti (epitelijske celice tankega črevesa) uporabljajo glutamin kot primarno gorivo za metabolične funkcije. Verjamemo, da pomanjkanje glutamina vodi v izgubo celovitosti epitelijskih celic, kar lahko povzroči večjo prepustnost za različne toksine in infekcijske delce.

 

Poleg tega imajo pomembno vlogo za črevesno sluznico nekatere topne balastne snovi, tako imenovani prebiotiki. To so vrsta vlaken, ki jih človek ne more prebaviti, vendar jih lahko koristne črevesne bakterije v prebavnem sistemu. Ta vlakna služijo probiotikom kot vir hranilnih spojin in sodelujejo pri ohranjanju dobre funkcije prebavnega in imunskega sistema. Uporabne črevesne bakterije (probiotiki) razgrajujejo prebiotike. Prebiotiki pridejo v debelo črevo kot neprebavljive sestavine hrane, ki so predmet fermentacije, ki jo izvajajo koristne bakterije. Fermentacija med drugim povzroči nastanek kratkoverižnih maščobnih kislin, ki imajo poleg tega, da črevesni sluznici predstavljajo vir energije, tudi dodatno funkcijo pri preprečevanju vnetnih procesov.

 

 

Vidi:
https://nutrimmun.de/de/anwendungsbereiche/darmschleimhaut-intestinale-mukosa/
http://gesundpedia.de/Darmschleimhaut

Top