Da bi optimalno izpolnili svojo ključno vlogo, ki je bistvena za naše zdravje, je zdravo črevo na več ravneh opremljeno z učinkovitimi nadzornimi in zaščitnimi mehanizmi. Tri zaščitne plasti so tesno medsebojno povezane in sodelujejo kot nazobčan mrežni sistem.

 

 

Prva raven zaščite – črevesna flora (intestinalna mikrobiota)

 

 

Stena črevesa je namreč obložena z debelo plastjo uporabnih črevesnih bakterij, ki jih imenujemo črevesna flora (intestinalna mikrobiota). Črevesna flora je naš neviden notranji mikrosvet, v katerem živijo kolonije mikroorganizmov, označenih kot dobro organizirana sostanovalska skupnost, katere skupni vpliv nas ohranja zdrave. V črevesju je 100 bilijonov prijaznih bakterij, ki tehtajo približno od 1,5 do 2 kilograma. Črevesna flora ima vlogo filtra pa tudi ovire, ki nas ščiti pred neželenimi bakterijami s svojimi mehanizmi in usposablja imunski sistem, da razlikuje prijatelja od sovražnika.


Druga raven zaščite – sluznica črevesja (intestinalna sluznice)


Naša črevesna sluznica obdaja votlino črevesa in je izdelana iz enoplastnega cilindričnega epitela z mikrovili in ohlapnim veznim tkivom, ki je bogato s krvnimi vozli in živci. Med cilindričnim celičnim epitelom so razporejene vrčaste celice, ki izločajo gosto tekočino – sluz. Črevesna sluznica skupaj s črevesno floro tvori zaščitno neprebojno steno za zaščito pred vstopom neželenih snovi in bakterij.


Tretja stopnja zaščite – imunski sistem (intestinalni imunski sistem)

V obliki limfoidnega tkiva vzdolž celotnega prebavnega trakta imamo veliko različnih imunskih celic, ki jih imenujemo imunski sistem. Črevo je največji imunski organ, v katerem je presenetljivih 80 % imunskih celic in zaradi tega črevo predstavlja prvo linijo obrambnega sistema pred patogeni.

 


 

Viri:
https://nutrimmun.de/de/anwendungsbereiche/schutzebenen-des-darms/
https://www.lebenskraftpur.de/alles-wichtige-ueber-deine-darmflora-das-mikrobiom/

Top